Lielākā daļa pilsētu daudzstāvu ēku un privātmāju ir pieslēgtas ūdensapgādes sistēmai. Viena no svarīgākajām šāda ūdens problēmām ir tā spēcīgā cietība.
Kā noteikt ūdens cietību, lasiet tālāk.
Kas ir ciets ūdens
Tas ir ūdens ar augstu minerālvielu, jo īpaši kalcija un magnija, dažkārt arī dzelzs sāļu, saturu. Normā dzeramā ūdens kopējai cietībai jābūt 3-4 mmol/dm. Taču dažādos reģionos cietības sāļu daudzums ir atšķirīgs, jo ūdens ir šķīdinātājs. Šķērsojot augsnes slāņus, tas piesātinās ar minerālvielām.
Ūdens cietības veidi
Pastāvīgā cietība (nekarbonātiskā) ir magnija un kalcija nitrātu, sulfātu, hlorīdu un nitrātu saturs ūdenī;
Īslaicīga (karbonāta) – kalcija un magnija saturs.
Kopējais – visu pastāvīgajai un pagaidu cietībai raksturīgo savienojumu klātbūtne.
Lasi vēl: Stādiet šīs puķes netālu no tomātiem, lai ievāktu ražu līdz pat salnām
Kas nav kārtībā ar ūdeni krānos
Redzēt ūdens filtru daudzās mājās nav nekāds pārsteigums, un ūdeni var arī uzņemt speciālos punktos vai iegādāties pudelēs. Un iemesls tam ir tāds, ka ūdens no krāna nav garšīgs, tam ir nepatīkama smaka un tas ir diezgan ciets. Tas ļoti slikti ietekmē krānus un santehniku.
Turklāt šāds ūdens ir negaršīgs, tam ir nepatīkama smaka un tas var būt kaitīgs fiziskajai labsajūtai. No cietā ūdens ir atkarīga kaļķakmens veidošanās uz tējkannas un santehnikas. Kaļķakmens norāda, ka ūdenī ir kalcija un magnija sāļi. Tāpēc vēlams uzstādīt filtrus krāna ūdens attīrīšanai.
Kā noteikt ūdens cietību, lasiet nākamajā lapā!
Tevi noteikti interesēs
- Kāpēc mūs pievelk konkrēti cilvēki – galvenie iemesli un pievilkšanās veidi
- Nakts “koncerts”: kāpēc kaķi naktīs patiesībā ņaud un kā to novērst
- Ir pienācis īstais laiks sagatavot savu dārzu pirmajam sniegam – noskaidrosim kā to labāk izdarīt
- Kā sagatavot krizantēmas ziemai: trīs soļi, lai nākamajā gadā tās ziedētu īpaši bagātīgi
- Uzzināju, kāpēc mums patiesībā zvana, klusē un noliek klausuli – atklāju, kas īsti slēpjas aiz šiem dīvainajiem zvaniem
- Manas mīļākās kotletes bez grama gaļas, kas ir ļoti vienkārši pagatavojamas, bet tik garšīgas










